I Københavns Sydhavn kan man de næste fem års tid opleve Danmarks længste maleri. Maleriet er 470 meter langt og findes på det byggehegn der omgiver den endnu ikke eksisterende metrostation Enghave Brygge, der efter planen skal åbne i 2024. Værket forestiller evolutionshistorien, og på den lange støvvandring rundt om byggepladsen, møder vi alt fra mikroorganismer til vikinger.
Evolution – et klassisk værk
Værket Evolutioner er ikke nogen ny attraktion i Sydhavnen. Faktisk er der tale om et ”legendarisk” stykke street art af graffitikunstneren Ulrik Schiødts, der siden 1999 har prydet en 170 meter lang mur ved H. C. Ørstedsværket. Men som en uundgåelig konsekvens af Sydhavnens uundgåelige sanering, måtte det oprindelige værk rives ned i 2016. Københavns Museum nåede dog at score en beskeden stump (på 24 ton), og den skal efter sigende kunne ses i museets nye udstillingslokaler i Stormgade fra 2019 og frem.
Længe leve graffitikunst?
Det er sjældent at graffitikunst får lov at leve længe nok til at blive kunsthistorie, men Evolution har næsten klaret skærene i to årtier, og har dermed indprentet sig i Københavnernes bevidsthed og lokalhistorie. Gennem årene har Sydhavnen været et sjældent tilflugtssted for de udskældte graffitimalere, der har kunnet dyrke deres lyssky hobby på lovlig vis. Tilbage i 2008 drøftede man muligheden for en fredning af det oprindelige værk, men da det viste sig at være kompliceret…blev ideen droppet.
Længe leve graffitikunst!
Som et kæmpe plaster på såret har man så reserveret det gigantiske byggehegn til genopførelsen af det populære værk, der må siges at være vendt stærkt tilbage. I to måneder har tolv mand arbejdet på at genskabe skabelseshistorien, og enkelte af disse kunstnere har da også været med til at skabe det oprindelige værk. Selvom Evolution officielt skulle have stået færdigt i sidste uge, var luften stadig tung af spraymaling og kunstnere her en uge efter.
En dyster påmindelse
Evolution indgår i en spøjs dialog med omgivelserne, og maleriets farvestrålende og frie former står i skærende kontrast til Sydhavnens grå gitter. Samtidig tilfører værket også den historieløse bydel en eller anden form for historie, den helt store historie, og man kommer således til at betragte den endeløse beton som evolutionens aktuelle fase. Denne deprimerende effekt er måske ikke tilsigtet, men kontrasten er ikke desto mindre interessant.
Tag en eksotisk rejse sydpå
Når man bevæger sig rundt i Sydhavnen, eller Nordhavnen for den sags skyld, kan man godt få følelsen af at være rejst til et andet land. Byggeriet bærer et internationalt præg, og skyder op med en hastighed der nærmest gør områderne umulige at genkende fra måned til måned. Det var med andre ord en meget eksotisk oplevelse at besøge Enghave Brygge, især når man entrerer fra Sjællandsbroen og får hele Sydhavnen med.
Kampen om havnen
Nogle vil måske mene at det er en skam sådan at smadre og udrydde Københavns oprindelige havnemiljøer, og de stykker Danmarkshistorie der knytter sig til dem, men ingen kan benægte at der til gengæld bliver gjort meget for at gøre området attraktivt for…for…for folk der har råd til at bo der. Heldigvis kan vi altid gense det tabte på Københavns Museum, så lad os krydse fingre for at der er plads nok i de nye lokaler.
Et billigt og børnevenligt udflugtsmål
Enghave Brygge er helt sikkert et besøg værd de næste fem års tid, desværre kan man jo ikke tage metroen derud før metrohegnet er væk, men der er masser andre muligheder. Værket er oplagt at besøge med børn, der formentlig vil kunne fastholdes hele runden igennem. Her har man både lejlighed til at tale om historie, kunst og socialpolitik, og det tager fremtidens generation næppe skade af at høre lidt om. Skulle det alligevel ikke være en succes, kan man dog glæde sig over at oplevelsen trods alt er gratis.