Kunst i efterårsferien: 5 på stribe (bliv derhjemme og ryg en pibe)

Der er som altid masser af fede kunstaktiviteter i efterårsferien…hvis du altså har børn!

Efter en inaktiv periode er der endelig nyt fra Kunsthistorikeren. Eller, Kunsthistorikeren er såmænd stadig inaktiv, men nu får du i det mindste et par forslag til kunst og aktiviteter, som du selv kan tage ud og opleve i efterårsferien (hvis du da er så heldig at have sådan én).

Modsat Kunsthistorikeren står kunstverdenen aldrig stille, og der sker selvfølgelig en masse her i skolernes efterårsferie, og meget af det der sker er selvfølgelig for børn. Overordnet set står efterårsferiens kunstbegivenheder i familiens tegn, og er man så heldig at have sådan én, er der mange (påfaldende identiske) muligheder for at hygge sig med de små, lette sin samvittighed og nyde nogle interessante kunstoplevelser i anden potens.

Selvom efterårsferien så småt er ved at gå på hæld, er der stadig rig mulighed for at deltage i museernes familievenlige ferieaktiviteter. Kunsthistorikeren bringer hermed lidt inspiration til de sidste feriedage: så grib jeres wunderkids og tag ud og forpest museerne! De barnløse kan med fordel bruge artiklen som inspirationen til kunstoplevelser på den anden side af ferien…

Glyptoteket: børneværksted og finurlige familieaktiviteter
”Tag familien med til sjove og finurlige aktiviteter i efterårsferien på Glyptoteket”, skriver Glyptoteket. Foruden at opleve den nyåbnede særudstilling Odilon Redon. Into the Dream , kan I også besøge børneværkstedet, hvor man lokker med alt fra musik til mikrober og luftballoner.

Glyptoteket er ikke ligefrem kendt for at være et børnevenligt sted…men når efterårsferien står for døren, prøver de virkelig på at være det!

Børneværskted
På baggrund af Redons drømmende univers, der er beboet af særprægede væsener som kykloper, smilende mikrober og luftballoner med ansigter, opfordres børnene at undersøge mikrober i mikroskoper for derefter at tegne de videnskabelige opdagelser, samt at kreere deres egen luftballon – alt sammen til tonerne af Redons yndlingsmusik! 

Og alt det andet
Hvis du ellers kan løsrive dine børn fra Redon-workshoppen, inviterer Glyptoteket jer dog også til at gå på opdagelse i de mange andre udstillinger, samt i deres legendariske vinterhave og café (dér hvor Blomsterberg launchede sin kagekarriere i sin tid). Og hvem ved, måske synes ungerne at det er mere spændende at se noget så sjældent som en mumie og en croissant?

I alle tilfælde bør udstillingerne og museet ikke betragtes som sekundære størrelser. Museernes efterårsferieaktiviteter er hvad de er (et nødvendigt onde), så hvis du ønsker at fordybe dig i selve kunsten, arkitekturen eller dit barn, kan du ligesågodt gemme oplevelsen til en anden dag.

Glyptotekets vinterhave er altid et besøg værd! Og det behøver ikke lige at være i efterårsferien…

Praktisk information
Workshoppen afholdes hver dag i efterårsferien, børneværkstedet har åbent i dagene 13.-21. oktober fra kl. 12-15 og koster 20 kr. pr. barn.

Se mere på www.glyptoteket.com

SMK: Børnenes Værksted og Familieture med oplæsning
Statens Museum for Kunst er naturligvis også orienteret om konkurrenternes fantasifulde aktiviteter, så de disker selvfølgelig også op med børneværksted og familievenlige arrangementer.

Statens Museum for Kunst – Danmarks nationalgalleri – er nødt til at følge tidens trend…og den dikterer børneværksted i efterårsferien!

Børnenes værksted
På SMK’s børneværksted, som man har givet undertitlen ”Hvad kigger de på?”, koncentrerer man sig om at producere skulpturer med store øjne og billeder af mennesker der har fået øje på noget. Det er så at sige det overraskede udtryk som man interesserer sig for, og museet stiller både ler, pap, limpistoler, maling og huskunstnere til rådighed. Den lader vi lige stå et øjeblik.

“Hvad kigger de på?” Nuttet pige udfolder sig i SMK’s børneværksted, hvor man har valgt at annvende stirrende/overraskede mennesker som motiv…

Familieture med oplæsning
Man kan også deltage i SMK’s Familieture med oplæsning, og høre Kim Fupz Aakesons nye historie Men størst af alt; en fantastisk fortælling om Fanden og hans oldemor, om hvepse, sladder, ensomhed og kærlighed. Forfatteren har ladet sig inspirere af konkrete værker på museet, og undervejs i forløbet sættes der (i fællesskab) et fortælletæppe op foran værkerne, mens historien bliver læst højt. Den lader vi sgu også lige stå et øjeblik.

Tag med på Familieture med oplæsning hvor du kan høre Kim Fupz Aakesons fantastiske fortælling om Fanden og hans oldemor. Her ses fortælletæppet, der er en central del af begivenheden…

Praktisk information (og udstillinger)
Børneværkstedet har åbent d. 18.-21- oktober (og igen d. 27.-28. oktober), alle dage fra kl. 11:30-16:30. Oplæsningerne finder sted i dagene fra d. 18.-21. oktober (fra kl. 12:00-12:45, og igen fra kl. 13:00-13:45). I efterårsferien får du også et gratis eksemplar af historien med hjem, når du køber din billet!

Børn i ro på fortælletæppet…

Igen  kan du selvfølgelig også benytte dig af muligheden for at se den faste udstilling, eller nogle af de vanvittigt interessante særudstillinger (seriøst!), fx Danh Vo – Take My Breath Away (der løber frem til 2. December 2018) og Joachim Koesters Patterns, Shimmers, Scenes (der løber frem til 3. februar 2019). Men igen, det kan du jo også gøre i en anden uge…

Se mere på www.smk.dk

Den Hirschsprungske Samling: Børneworkshop!
”Tag familien med til spændende aktiviteter i efterårsferien på museet”, lokkes der. Og nu tror du måske at det er løgn, men i efterårsferien har Den Hirschsprungske Samling valgt at etablere et børneværksted.

Den iskolde Hirschsprungske Samling prøver også at generere en smule varme i efterårsferien…

Børneworkshop
Her får ungerne mulighed for at tegne med billedkunstneren Laura Elaine Guiseppi, der udforsker og eksperimenterer med forskellige teknikker inden for tegning. Det hele starter med en inspirationsjagt i særudstillingen Michael Ancher og KVINDERNE FRA SKAGEN, hvor kunstnerparret Michael og Anna Anchers gamle teknikker undersøges nærmere.

“Nøøj, det’ for børn!”. Det er tanken der tæller…

Herefter går turen til workshoppen (der finder sted i samlingens sale blandt inspirerende kunstværker) og her får børnene mulighed for at lave deres egne papirværker til indramning og hjembringelse. Der bliver arbejdet i så forskellige materialer som blyant, farveblyant og pastelkridt – så der er al mulig grund til at glæde sig!

Hvis børnene ikke kan få nok af tegninger, kan I også smutte ind og se særudstillingen “Tegnede fortællinger. J.Th. Lundbye” – de vil elske det!

Praktisk information (og udstillinger)
Som en ekstra bonus har du også mulighed for at opleve den permanente samling og de tre aktuelle særudstillinger: Michael Ancher og kvinderne fra Skagen, Forført af farver – Pasteller fra Anna Ancher til P.S. Krøyer og Tegnede fortællinger. J. Th. Lundbye (alle særudstillinger løber frem til d. 13. Januar 2019).

Se mere på www.hirschsprung.dk

Cisternerne: Jeppe Hein (og den store efterårsjagt)
Hvis du ikke allerede har haft fornøjelsen af at gå rundt i Cisternernes klamme, underjordiske labyrinter, har du nu endnu en mulighed for det.

Cisternernes dunkle, underjodiske arkitektur er altid et besøg værd! Men igen behøver besøget ikke at foregå i den travle efterårsferie…

JEPPE HEIN: IN IS THE ONLY WAY OUT
I disse dage kan du opleve udstillingen JEPPE HEIN: IN IS THE ONLY WAY OUT, der inviterer dig med på en rejse i Cisternernes labyrintiske søjlegange. Her må man først må forcere mørket for at nå lyset. IN IS THE ONLY WAY OUT er Heins hidtil største udstilling i Hovedstaden, og hvis du ikke allerede er bekendt med den relationelle æstetiks danske mester, så har du nu en enestående mulighed for at blive det.

Udsnit fra udstillingen JEPPE HEIN: IN IS THE ONLY WAY OUT.

Den store efterårsjagt
Cisternerne snyder dig selvfølgelig ikke for efterårsferiens lumre løfter om børne- og familievenlige aktiviteter: frem til fredag d. 19. oktober kan du nemlig deltage i familieudfordringen ”Den store efterårsjagt” (fra kl. 11-16). Frederiksbergmuseernes fem dyr (?) har lagt spor ud og tegnet et kort over parkerne, og de udfordrer jer til at finde frem til dem.

Kun ved at gå på opdagelse på museerne, kan man finde frem til dyrene. Finder I dyrene og deres navne, samler I klistermærker og dele til at bygge jeres egne små versioner af dyrene. Ruten ender på Bakkehuset, hvor jagten kulminerer ved workshop-bordet til den sidste udfordring: at samle, bygge og dekorere jeres egen personlige uro – enjoy!

Praktisk information
JEPPE HEIN: IN IS THE ONLY WAY OUT kan opleves frem til d. 30. november 2018, og du kan deltage i den store efterårsjagt frem til d. 19. oktober 2018 (fra kl. 11-16).

Læs mere på www.cisternerne.dk

ARKEN: Familiesøndag og efterårsferieworkshop (for børn!)
Sidst men ikke mindst, er der jo også mulighed for at bevæge sig lidt væk fra København og besøge ARKEN i denne efterårsferie. Her venter der minsandten også børneworkshop og farvestrålende oplevelser (som du ligeså godt kan opleve på et senere tidspunkt).

ARKEN er altid en rejse værd. De formår at skaffe mange af de gode sager, men hvis du virkelig vil nyde dem – så spring efterårsferien over!

Særudstillinger med de tunge drenge
I dette efterår lukker ARKEN dørene op for nogle særdeles spændende særudstillinger, der hver især kan siges at have farven og et psykologisk perspektiv til fælles. Vincent van Gogh, J.F. Willumsen – Farver & Striber og Ugo Rondinone – Ensomhedens sprog er alle udstillinger med kunstnere der, udover at være store kanoner, alle er velsignede med en imponerende palet og en sund interesse for det menneskelige.

Udsnit fra Ugo Rondinone – Ensomhedens sprog.

Meget godt kan siges om ARKEN og de aktuelle udstillinger, men nu handler denne artikel jo om efterårsferiens aktivitetstilbud, og her er museet selvfølgelig også med på noderne: Familiesøndag og Efterårsferieworkshop!

Efterårsferieworkshop (for børn!)
På workshoppen “KREATIV” kan børnene (og deres voksne) gå i dybden med J.F. Willumsen. Med afsæt i særudstillingen er der mulighed for at arbejde kreativt med Willumsens famøse selviscenesættelsestrang, samt hans billedserier og anvendelse af populærkultur. En underviser går med jer på opdagelse i udstillingen, hvorefter børnene selv skal sammensætte deres egen Willumsen-fortælling som en tegneseriestribe, OG kreere et Willumsen-billedmix anno 2018 (baseret på hans storværk Kongesønnens bryllup).

J.F. Willumsen, Kongesønnens bryllup. Værket er som skabt til at vække børns fantasi…

Familiesøndag
Familiesøndag går ud på at skrive breve og dekorere dem med illustrationer, som van Gogh gjorde det. Selvom han ikke blev så gammel, skrev han over 800 breve hvoraf mange var dekorerede med tegninger, illustrationer og værkbeskrivelser. Børnene skal, med hjælp fra en underviser, selv skrive breve og pynte dem med illustrationer og motiver der er inspireret af van Goghs vibrerende farver og ekspressive udtryk (tsk, som om). ARKEN anbefaler dog man ser Van Gogh-udstillingen først…

På ARKEN får du endelig mulighed for at finde ud af hvordan dine børn egentlig perciperer og fortolker van Gogh’s brevstil!

Praktisk information
Der er efterårsferieworkshop tirsdag-lørdag i uge 42 fra kl. 14.30-16.30, tilmeldingen koster 30 kr. pr. barn, og foregår via: undervisning@arken.dk. ARKEN’s Familiesøndag foregår søndag d. 21. oktober i værkstedet KREATIV fra kl. 11-16, det er gratis at deltage når entréen er betalt og tilmelding er ikke nødvendig.

Læs mere på www.arken.dk

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *