Gøgleren fra Guldbergsgade – en hilsen fra periferien

Kunsthistorikeren er tilbage på dagpenge, og det skal traditionen tro markeres med et blogindlæg. Sidst vi hørte fra Kunsthistorikeren var denne ellers trukket i tjenerskjorten, i et velment forsøg på at afspritte sin sjæl, samt udføre et reelt stykke arbejde. Som man kan læse her var dette en lærerig og ydmygende oplevelse, en oplevelse der ovenikøbet viste sig at blive et glædeligt gensyn med kulturlivet – om end set fra en anden stol. 

Krokultur
Hvis man tror at værtshusene og deres gæster er blottet for finkultur, må man i den grad tro om! Eller, man må i hvert fald omtænke en smule. Men lad os nu efterlade den evigt banale gradbøjning af kulturen her, og lad os i stedet gå direkte i baren. I krostuen findes mange delikate repræsentanter for poesien, musikken og billedkunsten. Spredt i demografi, men forenet i tørst (dette er stadig kunstnerens lod) trives de side om side i nogenlunde fred og fordragelighed. 

Det er jo ikke noget nyt at undergrunden bugner af (s)pirrende kulturel mangfoldighed, og på værthusene findes en hel underskov af talenter, der enten er kommet for sent eller for tidligt til at modtage kulturhøjborgenes livsgivende blåstemplinger. Trods denne ”mangel” brænder de stadig for kunsten og minder os alle om hvad kunsten er i sin reneste form: nemlig et åndeligt aftryk, snarere end en sjæleløs salgsvare.   

Gøgleren fra Guldbergsgade
På Nørrebros værtshuse kan man – blandt andre – være heldig at møde Johannes, eller Johs, som hans brogede fanskare kalder ham. Johs er en alsidig poet og kulturel altmuligmand, hvis spændende virke breder sig over adskillelige genrer og årtier. Denne prisvindende, prisuddelende og prisbevidste initiativmand har gennem tiden formået at skabe sin egen succes, og har altid været et uglet uppercut til establishmentet.

Johs forsøgte også at komme en tur i Folketinget og blev nummer to i Østre Storkreds. Årstal ukendt.

Denne gøgler af Guds nåde, denne provo-poet, har igen og igen søgt efter sin plads i solen, og fundet den blandt sine mange fans og venner i lokalområdet. Han har egenhændigt udgivet to bøger som hver især har solgt over 2000 eksemplarer (Stærk litterær biksemad med seks spejlæg plus det løse, samt Vildskab visdom, håb og visioner); bøger som velrenommerede forlag har afvist (med lidet flatterende kommentarer), men som alligevel har fundet deres læsere. 

Trods blanke afvisninger fra etablerede forlag blev Stærk litterær biksemad (årstal ukendt) alligevel en succes

Om bogen Stærk litterær biksemad… skrev Erik Bock, præst ved Blågårdens Sogn følgende:

Bogen er intet mindre end en et oprør mod den overfladiske, teknologiske og forbrugergale verden, som vi alle er mere eller mindre ved at drukne i. Læs den og bliv trukket gennem både himmel og helvede. Sprængstof til eftertanke.”

Denne beskrivelse indfanger hovedtemaerne i Johs’ virke meget godt. Uanset om man læser hans bøger og digte, ser hans standupshows – eller får sig en lærestreg i billard – vil man opleve at det er den menneskelige oplevelse og tilstand, der er i fokus. Johs betegner sin målgruppe som ”folk der kan læse”, og det er selvfølgelig for bredt til de snævre.  

Store sko
Netop det snævre, ”de små sko”, er noget som Johannes aktivt er gået til kamp imod. Som formand for foreningen Store Sko stod han i 10 år i spidsen for foreningens aktiviteter (han skrev sågar foreningen slagssang) og var med til at indsamle over 50.000 kroner til velgørende formål. Foreningen forsøgte gennem morskab at bidrage til en bedre verden, ligesom de forsøgte at bygge en tiltrængt bro mellem generationerne. 

Gennem forenkling, morskab og klar tale spredte foreningen det gode budskab, og gik (k)ærligt til kamp imod fedtspillere, pengegniere og nagbærere. Den årlige Store Sko-pris er tidligere uddelt til så prominente folk som Niels Hausgaard, men Johannes er også selv blevet hædret for sine talenter. 

Like a boss
Johs er, så vidt vides, Danmarks ældste standupkomiker og vandt således Christianias Comedy Pris i 2023. Denne kåring forhøjede hans street credit betragteligt, og hans kultstatus nåede nye højder blandt værthusenes ungdom. En ungdom som han iøvrigt har påtaget sig ansvaret for at undervise i billard (efter egne ord underviser han både i hvordan man skal gøre OG hvordan man ikke skal gøre).

Her ses altså endnu et eksempel på hvordan Johs er med til at bygge bro mellem generationerne – og selvom lærepengene kan være dyre, tager de unge gerne kampen op mod denne aldrende provocateur.

Johs er formentligt Danmarks ældste standup-komiker og optræder ofte med sit onemanshow. På torsdag kan du igen opleve ham på Christiania, hvor han er en hyldet publikumfavorit

I 2023 var Johs stjerne for en aften da han ene mand optrådte med sit onemanshow på LiteraturHaus på Nørrebro, til stor glæde for de lokale hipstere. Men manden med den brede målgruppe har selvfølgelig også haft fat i det mere modne publikum. Det kunne man for eksempel opleve i 2013, hvor han prøvede kræfter med de skrå brædder og optrådte med forestillingen For gammel -til hvad? På Betty Nansen Teatret, hvor han sammen med andre seniorer delte sine pikante livshistorier. 

På torsdag optræder Johs igen på Christiania Comedy Club, hvor han sammen med aftenens andre optrædende giver en smagsprøve på sit talent. Dørerne åbner kl. 19 og showet starter kl. 20.

”Jeg gætter din vægt og alder”
Hvis du ønsker at møde Johs i fri dressur, er sandsynligheden størst hvis du går en tur i Fælledparken eller på Assistens Kirkegård en eftermiddag. Måske har du allerede haft fornøjelsen, når han kækt og inviterende tilbyder at levere en slags tilstandsrapport vedrørende din vægt og alder, eller spørger dig om du vil høre et digt. Mange års erfaring har gjort ham skræmmende god til at gætte forbipasserendes vægt og alder, til stor underholdning for (næsten) alle.

Johs giver gerne en medmenneskelig opsang med på vejen, når han gætter din vægt og alder i bybilledet

Kunsthistorikeren har haft æren af at være med som assistent ved flere lejligheder, og har lært meget af denne gamle drengMed påtaget venlighed og beskedenhed kommer man ikke langt, og dette er en værdifuld lektie hvis man vil lære at klare sig i kulturbranchen. Johs prioriterer at være sig selv, og opfordrer dig til at gøre det samme.

Så hvis du møder os derude udfordrer vi dig til at komme nærmere og stille dig op på vægten! Skulle en vejning være for grænseoverskridende, så kom forbi og hør et digt. Har dette heller ikke interesse skal du nok få en gratis kommentar med på vejen. 

Med Johannes’ billigelse bringer Kunsthistorikeren et par eksempler på hans digtekunst, vi har valgt nogle af de pænere og håber at I tager godt imod dem:

Mareridt med et lille håb
Døre bliver lukket op 
– døre bliver lukket i
blot du passerer tilfældigt forbi

Lys bliver tændt
– lys bliver slukket
uden du hverken har trykket eller bukket

Menneskene bliver fremmedgjorte
blikket rettet mod mobilen 

– ledninger i ørene, eller lytte-bøffer på –

Det er som om normal kommunikation 
er ved at gå i stå

Hvad end du hedder Gitte, Jytte, Erling eller Jens,
styres du af algoritmer, kunstig intelligens 

Hvor end du befinder dig i din færd og færden

SLÆBES DU PÅ RØV OG ALBUER IND I DEN FORPULEDE FAGRE NY VERDEN 

– – HÅB – –

Men stop selvmordstanker, selvom det er meget trist –
for husk – den som ikke tror på mirakler – er ikke realist!

En tanke værd! 
Vær glad for din far,
vær glad for din mor,
så længe du har dem 
på den her jord

Når først de er borte
så er det for sent,
at vise den godhed, 
du ellers har ment

Så står du tilbage
med længsel og savn,
og dine blanke øjne 
er ingen til gavn

Uanset hvad du mener,
endsige tænker og tror

Uden dem ingen oplevelse af formidable Moder Jord   

Optimisme
Nu skal det være, beslutningen er taget –
han vil ud og score,
nu vil han på date 

Og hvorfor ikke være optimist,
ja hvorfor ikke være optimist?

Han tar’ det da med,
han tager da sit vasketøj med!

– Johs-Sejr Nielsen